چرا در میان غذا خوردن آب نخوریم؟
هو الشافی
معدهٔ سلامت و کار آمد ضامن سلامت کل بدن ماست و در روایتی از نبی اکرم صل الله علیه و آله و سلم آمده است که معده خانه تمام بیماری*هاست.
معده بر روی غذا چند عمل مهم انجام می*دهد که مصرف آب و مایعات خنک این چند عمل را تحت تأثیر منفی قرار می*دهد، این اعمال عبارتند از:
۱- مالش و سایش با فشار زیاد از طریق عضلات صاف و چین*های سطح معده و همچنین پرزهای آن، که این فرآیند با مصرف آب و مایعات سرد به علت اتساع معده خنثی می*شود و در نتیجه هضم نشده وارد روده*ها می*گردد و ایجاد نفخ شدید می*نماید.
۲- اثر اسید هیدروکلرئیدریک روی غذاهای خورده شده که باعث تجزیه مولکول*های بزرگ به مولکول*های کوچک قابل جذب برای سلول*ها می*شود و این فرآیند به وسیله مصرف آب و مایعات سرد مابین غذا خوردن، به علت خنثی سازی اسید، مهار می*گردد و در نتیجه مولکول*های بزرگ غیر قابل جذب وارد روده*ها شده و در روده بزرگ توسط باکتری*ها مصرف می*گردد و ایجاد نفخ شدید می*نماید.
۳- آب یا مایعات سرد مابین غذا موجب کاهش درجه حرارت معده شده و موجب کاهش عملکرد واکنش*های شیمیایی اسید معده و همچنین آنزیم*های مختلف معده می*گردد، لذا غذای خورده شده به درستی هضم نمی*شود و موجب هضم این مواد توسط میکروب*های رودهٔ بزرگ شده و نفخ شدید ایجاد می*نماید.
۴- اسید معده و آنزیم*های هضم کننده پروتئین*ها، چربی*ها و قندها توسط مصرف آب و مایعات خنک در بین غذا رقیق می*گردد و در نتیجه عملکرد همه این مواد کاهش یافته و هضم کامل صورت نمی*گیرد.
۵- PH مناسب برای جذب آهن، ویتامین Cو بسیاری از سایر ویتامین*ها و مواد مکمل همان ph طبیعی اسید معده است که در اثر مصرف آب و مایعات سرد در بین غذا این ph بهم می*خورد و بدن از جذب این مواد بسیار مهم محروم می*ماند.
۶- کاهش انرژی سلولی در سلول*های سطح معده و روده*ها و همچنین سلول*های عضلانی جدار معده و روده در اثر کاهش دمای محیط از۳۷درجه سانتی*گراد که بهترین دما برای بالاترین عملکرد این سلول*هاست، و در نتیجه تنبلی روده*ها و به دنبال آن بروز یبوست مزمن است که در معارف ما به عنوان ام الامراض یا مادر بیماری*ها قلمداد شده است. همچنین کاهش انرژی سلولی موجب کاهش قدرت هضم و جذب مواد غذایی در معده و روده*ها می*گردد.
امام رضا علیه*السلام می*فرمایند: هر کس می*خواهد معده*اش او را آزار ندهد، میان غذا خوردن آب ننوشد.
و در قسمت بعد همین روایت می*فرمایند: هر کس چنین کند، رطوبت در بدن می*نشیند و معده*اش ضعیف می*شود و رگ*ها نمی*توانند نیروی موجود در غذا را بگیرند، چه، اگر پی در پی آب به معده ریخته شود، معده فراخ می*گردد (کتاب طب الرضا علیه*السلام صفحه ۳۵)
مسلماً تمام این عوارض که در اثر مصرف آب در بین غذا بوجود می*آید، میزان تولید انرژی در بدن را کاهش می*دهد و فقر انرژی در هر سلول بدن می*تواند موجب بیماری آن سلول گردد و چنین پدیده ای در سیستم ایمنی بدن ما باعث عدم شناخت سیستم ایمنی از عوامل آسیب رسان و یا عدم شناخت سلول*های خودی از بیگانه می*گردد و می*تواند ریشه بسیاری از بیماری*های نئوپلاستیک یا سرطانی یا بیماری*های خود ایمنی مثل MS و لو پوس باشد.
با رعایت دستورات دین مبین اسلام در تمام جنبه های بهداشتی درمانی، اجتماعی، سیاسی و خانوادگی می*توانیم در دنیا و آخرت سعادتمند، خوشحال، با نشاط و در رفاه باشیم.
دکتر حسن اکبری
متخصص و دانشیار آسیب شناسیدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،
محقق و مدرس طب اسلامی _ ایرانی